Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Luonnonkosmetiikan käyttö ja tuotteen valmistajan vastuullisuus

Lisätty 18.02.2019

Luonnonkosmetiikaksi sanotaan tuotteita, mitkä eivät sisällä seuraavia yleisesti kosmetiikassa käytettyjä ainesosia; synteettiset öljyt, rasvat, väriaineet, silikonit, eläinrasvat tai proteiinit. Luonnonkosmetiikassa voidaan käyttää  esim. mehiläisvahaa tai lanoliinia, mitkä taas eivät sovellu vegaanista elämäntapaa noudattavalle. Varsinaiset eläinkokeet eivät ole sallittuja luonnonkosmetiikalle. Luonnonkosmetiikka ei kuormita ympäristöä valmistamisen aikana, eikä sinne joutuessaan. Geenimanipuloituja kasveja ei käytetä ja osa luonnonkosmetiikkatuotteista sisältävät nykyään pitkälti luomulaatuisia kasveja. Luonnonkosmetiikan sertifikaatit asettavat tietyt rajat ainesosien pitoisuuksille. Sertifikaatteihin voi tutustua netissä mm pro luonnonkosmetiikan sivuilla. KIrjoitimme sertifikaateista aiemmin myös tänne blogiimme.

Luonnonkosmetiikkaa käyttämällä vältyt synteettisiltä ainesosilta ja se edistää terveyttäsi. Moni voi olla luonnonkosmetiikallekin herkistynyt ja sekin voi allergisoida.. Synteettisen kosmetiikan käyttöä tulisi rajoittaa, koska tutkimusten mukaan se voi kertyä elimistöön ja aiheuttaa erilaisia sairauksia.  Erilaiset ihottumat ja astmaoireet monesti johtuvat  synteettisestä kosmetiikasta. Olemmekin työssämme huomanneet monen kuivan päänahan kohentuvan pelkästään luonnonkosmetiikkasampooseen siirtymälllä. Ikävä puoli synteettisessä kosmetiikassa on myös se, että se sisältää runsaasti myöskin  hormoonihäiritsijöitä. Osaksi tästä johtuen lisääntymiskyky on heikentynyt nykyisillä sukupolvilla . Erityisesti miesten olisikin hyvä katsoa, mitä suihkussa iholleen laittaa. Tällä hetkellä eu-komissio pohtiikin lisärajoituksia hormoonihäiritsijöiden käyttöön kosmetiikassa.

 

Luonnonkosmetiikan valmistajan vastuullisuus koostuu siitä, että huomioidaan ympäristö tuotteen valmistuksesta lähtien siihen, kun se joutuu maaperään. Sosiaalinen vastuu takaa sen, että tuotanto on sitä, mitä sen sanotaan olevan. Moni yritys syyllistyykin viherpesuun tässä kohtaa. Jokainen yritys haluaa toki voittoa ja voi tehdä sitä tinkimällä raaka-aineiden hinnasta. Niin sanottu synteettinen kosmetiikka on raaka-aineiltaan edullisempaa valmistaa.  Eläinkoekielto kosmetiikassa tuli euroopassa voimaan 2013. Tämä koskee siis kaikkea kosmetiikkaa. Tulee kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Kiina vaatii kaikkien markkinoilleen tulevien tuotteiden testaamista eläimillä. Yhtiöt, mitkä tähtäävät euroopan ulkopuolelle markkinoille toisinsanoen testaavat tuotteitaan eläimillä. Tämä olisi hyvä huomioida, jos ostat tuotteita isoilta maailmanlaajuisilta brändeiltä. Vaikka testausta ei olisi tehty juuri sinun ostamalle tuotteelle, tuotteen takana oleva yhtiö tekee sitä kuitenkin.  Kuluttaminen kannattaakin suunnata euroopan alueella toimiviin pienempiin yhtiöihin, jotka toimivat “läpinäkyvämmin”.  Luonnonkosmetiikka on nyt trendi ja suuret kosmetiikkajätit ovat kiinnostuneet ostamaan pienempiä brändejä itselleen.  Eettinen bisnes on nyt kannattavaa bisnestä. Yritysostojen jälkeen eettisistä syistä myös Piparminttu on luopunut jostain tuotteista.Pyrimme kuitenkin tarjoamaan kattavasti tuotteita ja etsimme aina vastuullisia, omiin arvoihin sopivia maahantuojia ja yrityksiä.  Euroopassa tuotettujen  tuotteiden  päästövaikutus on jo roimasti pienempi, koska tuotteita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja.

 

Maaliskuussa on Luonnonkaunis-messut Suvilahdessa 22-23.3.2019 missä on esillä pelkästään luonnonkosmetiikkaa. Messuilla on myös keskusteluja ja luentoja luonnonkosmetiikasta.

 

 Lisää infoa löydät alla olevista linkeistä.

 

www.teknokemia.fi

www.ymparisto.fi

www.kemikaalicoctail.fi

www.joutsenmerkki.fi

 

Piparminttu Lahti:

Piparminttu Helsinki: